Salosaaren mahtavat ulkoilumahdollisuudet

Paljasta retkipaikkasi! Mikkelin alueen mahtavat luontokohteet kaikille tutuiksi.

Etelä-Savon ammattiopiston metsäalan opiskelijat ovat rakentaneet Mikkelin alueelle useita laavuja, jotka ovat kenen tahansa käytössä. Laavuista peräti kolme on Salosaaressa Esedun metsäkoulun läheisyydessä. Yksi laavuista kaipaa tällä hetkellä kohennusta, mutta Saimaan rannalle sijaitseva laavu sekä esteetön laavu ovat hyvässä kunnossa ja kaikkien käytössä.

Saimaan rannan laavulle pääsee Metsäkouluntieltä vasemmalle jäävän sahan pihasta. Pihasta kävellään mäki alas laavulle.

Esteettömälle laavulle päästään tietä pitkin, joka lähtee lähes Metsäkoulun pihasta. Tiellä on normaalisti puomi.

- Jos tiedämme, että joku ryhmä on tulossa laavulle, avaamme puomin, kertoo projektipäällikkö Mikko Pulkkinen Esedun tekniikka- ja luonnonvara-alalta.

Auton voi jättää myös Metsäkoulun pihaan tai tien laitaan ja kävellä noin kilometrin matkan laavulle. Tien päässä odottaa kääntöpaikka sekä esteetön laavu, jonka lipan alle mahtuu myös pyörätuolilla. Laavulla on myös vessa, johon mahtuu pyörätuolin kanssa. Tosin kulku vessalle on tällä hetkellä pyörätuolilla vaikeaa, sillä laavun käyttö on jäänyt viime vuosina vähälle.

- Luulen, että tästä ei ole tiedetty, mutta täällä tämä on, kaikkien käytössä, kertoo Esedun tekniikka- ja luonnonvara-alalla opettaja toimiva Pekka Parta.

Metsäkoulun läheiseen maastoon on tarkoitus tehdä myös kunnollinen ulkoilureitti, mutta se vaatii vielä Mustalammen rannassa menevien pitkospuiden uusimista. Muutaman kilometrin pituinen lenkki kulkisi molempien laavujen kautta ja tarjoaisi näin loistavat mahdollisuudet retkeilyyn.

Esedun Salosaaren yksikön haaveena olisi myös rakentaa kuntoportaat alueelle, jos sopiva yhteistyötaho löytyy.

- Yksi mahdollinen paikka on Saimaan rannalla olevan laavun vierestä rinnettä ylös. Samalla kuntoportaat olisivat osana ulkoilureittiä, miettivät Parta ja Pulkkinen.

Parta ja Pulkkinen muistuttavat, että kaikki Mikkelin alueen Esedun laavut ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Polttopuitakin laavuilla yritetään pitää, mutta ongelmana on ollut se, että puut eivät kauaa laavulla pysy, vaan ovat lähteneet varkaiden matkaan. Osa laavuista on puomillisen tien päässä, mutta kävellen pääsee perille.

- Arkipäivisin meiltä on melkein aina jollain laavulla porukkaa, joten ne ovat myös käytössä, sanoo Pulkkinen.

Mikä on sinun retkeilyvinkkisi Mikkelin alueella? Kerro meille täyttämällä tämä lomake.

Julkaistu 10.10.2017

Mikkeli

Jalkapallo toi Niilan Mikkeliin, lukioon ja akatemiaan

Tähtäimessä ensimmäisenä peliminuutit edustusjoukkueessa.